زمانی که شما به عنوان یک فروشنده برای فروش محصول و معرفی خدمات به دیگر افراد به طور صادقانه هر آنچه که ویژگی های یک محصول می باشد را توضیح می دهید آنها بهتر می توانند بر اساس گفته های ما خرید مطمئن و رضایت بخشی داشته باشند. در صورتی که به باور بسیاری از افراد فروشندگان افرادی دروغگو اند و کار فروشندگی عملاً یعنی دروغ گویی. برای نمونه فروشندگان بیمه عمر همانند سایر افراد تصور این را دارند که فروشندگی نوعی دروغگویی است و اگر برای مشتری خدمات بیمه ای را با رنگ و لعاب توضیح ندهیم فروش اتفاق نمی‌افتد. این در حالی است که بسیاری از نمایندگان در صنعت بیمه اساس کار خود را در گروه های آموزشی اصول و فنون فروش بیمه عمر صداقت در نظر می ‌گیرند و بر این باورند که اولویت منافع مشتری است تا منافع خودمان. دروغ مارکتینگ روشی از بازاریابی است که در آن برای کسب سود بیشتر بازاریابان ترجیح می دهند دروغ بگویند.

در این مقاله از سایت برتر در رابطه با این نوع روش در بازاریابی و فروش محصولات به طور مفصل صحبت خواهیم نمود.

 

جهت برقراری ارتباط با کارشناسان ما با شماره
تماس بگیرید.

 

نحوه تشخیص بازاریابان دروغگو در دروغ مارکتینگ

با توجه به مطالبی که در مقدمه در رابطه با دروغ مارکتینگ ذکر نمودیم می‌ توان گفت که تمامی بازاریابان در بازاریابی و فروش محصولات دروغ می گویند. این تنها مختص افرادی است که ترجیح می ‌دهند به سرعت پول درآورند تا اینکه به اصول اخلاق جدی پایبند باشند. برای این گونه افراد بازاریابی اخلاقی و بر پایه صداقت نوعی شوخی به حساب می آید و این امر برای بزرگان بازاریابی به استفاده دائمی از دروغ های بازاریابی جهت فریب مشتریان بالقوه بسیار عادی به نظر می رسد.

همین عمل باعث شده است تا بسیاری از افراد گاهی مستقیم و بی پروا به بازاریابان بگویند که حرفشان را باور نمی کنند. سؤالی که برای خوانندگان این مقاله پیش می آید آن است که چگونه می توان تشخیص داد که شخص بازاریاب در رابطه با فروش محصول خود دروغ می گوید یا خیر؟

برای جواب به این پرسش مهم مثالی را برایتان مطرح می کنیم ، فرض کنید محصولی در اینترنت از طرف یکی از فروشگاه های اینترنتی معتبر وجود دارد که مشخصات محصول و همچنین محتوایی در رابطه با توضیحات آن قرار گرفته شده است. در صورتی که شما با استناد به توضیحات تصور می کنید که می خواهید یک محصول خارق العاده و کارآمد را تهیه کنید و پس از خرید این محصول در صورت مغایرت کارایی آن با توضیحات نا امید می ‌شوید.

در واقع تشخیص دروغ در بازاریابی بسیار سخت است ، شما هیچ راهی ندارید تا در صد های واقعی را بدانید‌. نقطه مقابل آن نیز وجود دارد و شما به هیچ عنوان نباید کورکورانه به بازخوردهای منفی که در اینترنت پیدا می کنید اعتماد نمایید زیرا در این میان افرادی هستند که ترجیح می‌دهند محصول را به علت نتیجه نگرفتن تخریب کنند به جای اینکه خود را به علت تنبل بودن و استفاده واقعی از آن شماتت کنند.

همواره دقت کنید که بازاریابان به چه صورت محصول و نتایج را توصیف می ‌کند و چه دعاهایی دارند ، مثلاً حین توصیف می گویند ” این محصول فلان اثر را ایجاد خواهد کرد ” و به جای آن که بگویند ” این محصول به شما کمک خواهد کرد تا فلان اثر را ایجاد کنید”.

مقاله پیشنهادی : دیجیتال مارکتینگ یا آنلاین مارکتینگ؟

ترفندها و اقدامات نامحترمانه در دروغ مارکتینگ

ترفندها و اقدامات نامحترمانه در دروغ مارکتینگ

یکی از اقداماتی که بزرگان بازاریابی و افراد با تجربه در این زمینه برای گول زدن افراد جهت فروش محصولات بیشتر می کند شامل سه ترفند زیر می باشد :

اول از همه با تولید محصولی در صدد این هستند تا آن را به صورت تهاجمی تبلیغ کنند و به مردم اعلام نمایند که به زودی این محصول از بازار خارج خواهد شد.

ترفند دوم این است که وقتی فروش محصولی کم می شود و درآمد حاصل از آن قابل قبول نیست فروش را متوقف می نمایند.

ترفند دیگر آن است که با تولید محصول ارزان ‌تر محصول قبلی را به عنوان امتیازی رایگان و مجانی به هر فردی که محصول جدید را می خرد بدهید.

در واقع شما این ترفندها را در برخی از تبلیغات تلویزیونی و شبکه های ماهواره ای دیده اید!

حال سؤال اینجاست که آیا این روش فروش محصول به عنوان دروغ مارکتینگ به حساب می آید یا خیر؟

از لحاظ فنی شاید این تعریف درست نباشد اما همان ‌قدر نام محترمانه است که آنها کارت اعتباری تان را بدزدند و آن را برای تأمین بودجه مراسم معرفی محصول جدید استفاده کنند. برای نمونه برای تان یک برنامه اینترنتی آموزش مربیگری در چندین جلسه تشکیل می دهند که برای برای شرکت در هر جلسه شما باید یک میلیون تومان پرداخت کنید و این امتیاز وجود داشته باشد که فایل ضبط شده یک جلسه را به عنوان جایزه یک محصول سه میلیون تومانی دیگر پیشنهاد دهید. در واقع این امر متعارف نیست که چیزی را که قبلاً برایش هزینه زیادی دریافت کردید به عنوان جایزه رایگان ببخشید. حتی به خودی خود دروغ گفتن هم نیست بلکه تنها ترفندی است که موجب می ‌شود مردم فکر کنند حتی ذره‌ای برای آنها احترام قائل نیستید.

مقاله پیشنهادی : اینفلوئنسر مارکتینگ

ویژگی های بازاریابی اخلاقی برخلاف دروغ مارکتینگ

به دلیل خطای بنیادی در دیدگاه افراد نسبت به بازاریابی ، دروغ های بازاریابی یا دروغ مارکتینگ خیلی رایج شده است .در صورتی که هدف بازاریابی شما تنها این باشد که افراد محصولات و خدما تتان را بخرند به راحتی می توانید به سمت دروغ های بازاریابی بروید. نوعی بازاریابی به نام بازاریابی ارزش پیشنهادی  مارکتینگ را تبدیل به روشی کرده که به مردم کمک می کند تا بهترین خصوصیات محصولات شما را ببینند و بدانند چگونه می توانند از آنها سود ببرند. به این ترتیب این امکان برای شما فراهم است تا اشخاصی را که به بهترین نحو با محصولات شما مطابقت دارند را جذب کنید ، کسانی که بیشتر احتمال خرید را دارند و به احتمال زیاد از نتایج راضی هستند.

پس اگر هدف شما این است که از طریق کمک کردن واقعی به دیگران درآمد به دست آورید احتمالاً این رویکرد به بازاریابی برای تان مقبول است. بهتر است دریابید که چه نوع افرادی می خواهید و می توانید بیشترین کمک را بکنید ، بعد بهترین دلایل را برای این که آنها چیزی را که می فروشید بخرند بیابید و در نهایت فعالیت های بازاریابی تان را روی کمک به افراد برای درک آن دلایل کنید.

با خرید کردن افراد از شما ارزش فوق‌ العاده‌ای را از شما دریافت خواهند کرد و اگر محصول شما را نخرند یعنی آن را دوست ندارند و این بدان معنی است که بهترین دلایل خرید برای آنها به اندازه کافی مشوق نبوده است.